Jom ikut UK

Tuesday, November 10, 2009

Nasi Minyak Merah Mak Teh

 

yuhuu..kan aku pnh btau kat Entry Nasi Lemak, yang aku nak buat Nasi Minyak.. Korang ingat x? So, skang aku da tunaikan..

Sambil masak, telefon di telinga bertanyakan resipi ngan mak aku.. ehehe..mak aku ttp SIFU Masakan aku! Ye la, bg sesape yg x tau lg, mak aku memang tukang masak. Kalo sesape yg dtg kenduri aku ari tu, lauk kenduri tu mak aku yg msk tau!. mesti korang pelik kan, mane nk layan tetamu lg, nak masak lg..hehehe…Eceli mak aku yg sediakan rempah ratus tu, org len juz tlg campak mencampak ke dalam Kawah & kacau smpai masak..

Ini nasi minyak versi aku, resipi mmg dari mak aku..tp rupenye adalah versi aku..hehe..

Sebelum menumis :

  1. masukkan 1 sudu minyak msk
  2. 1 sudu myk sapi

DSC00106 Bahan utk menumis:

  1. 1 btg Kulit kayu manis
  2. 2 kuntum bunga lawang
  3. 3 kuntum bunga cengkih
  4. 3 biji buah pelaga
  5. 1/2 inch halia [ mayang halus]
  6. 2 biji bwg putih [mayang halus]
  7. 1/2 biji bwh besar [mayang halus]
  8. bwg putih + bwh merah + halia [bhn blender & bajet sendiri – agk2 leh dpt 2 sudu]

Cara-cara :

  1. masukkan ke semua bhn yg sdh di mayang halus.
  2. grg sehingga kekuningan & naik bau
  3. msk kan bhn blender. tumis lg hingga kekuningan.

DSC00107 DSC00108

                                 [1]                                                               [2]

Bahan Selepas menumis:

  1. 3 kopi beras
  2. 1/2 kopi susu cair Ideal
  3. 3 kopi air
  4. 1/2 sudu kecil kunyit

Cara-cara:

  1. Basuh beras & rendam kan dlm 10 min & toskan.
  2. Bila bhn tumis da kekuningan, mskkan beras & gaulkan.
  3. masukkan susu.
  4. last skali mskkan air & kunyit.
  5. biarkan sehingga nasi msk.

DSC00109 DSC00110

                                   [1]                                                             [2]

Bahan selepas masak:

  1. 3 jenis pewarna [ merah, hijau , kuning ] – dlm kes aku xder kaler kuning, aku ganti oren :d

Cara-cara:

  1. Bila nasi da msk, titik kan 3 jenis pewarna seperti gambar [1].
  2. Kemudian, gaulkan nasi tu. dan jadila cam gambar [2].
  3. Nasi pun da siap.

DSC00111Bahan untuk Acar:

  1. 1 btg Timun
  2. 1/2 btg lobak
  3. 5 btg kacang botol [ Trademark Hantu Ulam ni!]
  4. gula + garam + cuka [agak2 okey]

DSC00112Bahan untuk Ayam Masak Merah:

  1. 2 ketul ayam bahagian dada kalo x clap
  2. bwg besar + bwh merah + bwg putih + halia [blender hingga lumat]
  3. 1/2 biji bwg besar [mayang]
  4. tomato sos
  5. cili sos
  6. garam & gula secukup rasa

 DSC00113

Inila rupa bekal utk Breakfast + Lunch = brunch aku ari ni.

Selamat Menjamu Selera!

6 comments:

Anonymous said...

hhoho..buat dah ea..siap de resepi lgi tue..leh aku buat nnti...melelehla plak air liur aku..mesti best nie..erk..~~~~argh..!!!napela..aku kena standby kat perodua mlm nie..kalau tak mlm nie juga aku dah buat...huhuhu..~~~

Hantu Ulam said...

resipi tu aku bg hint kat ko suh buat! ahahah

Anonymous said...

owh ye ke jue hint ea..heeE..ok..aku try buat kat kilang perodua mlm nie sambil2 tgh standbykan..berlatarkan operator production tgh assembly Perodua ALZA...sambil2 tue leh aku jual..untung gak tue...heE..~~~~

-lan-

zach said...

fckin nampak sedap OK! really aku kebulor tgk....shyt!

Zairol said...

ooo buat nasi minyak tak ajak aku jue...huhu

Hantu Ulam said...

zach - haha..nnt aku wat kenduri ajk ko mkn..hihi..tp jgn r terpengaruh dgn rupe yg cantik..:P

Zairol - weh..aku da ajk ko n tunang ko dtg..aku tggu je ko msg ckp nk dtg..tp xder pun..hoho