Jom ikut UK

Monday, February 21, 2011

Resipi Diet di hujung minggu

 

Hari Sabtu 19 Februari 2011

Sebelum AF balik ke Kemaman, as usual dia akan request ngan aku nak mkn itu ini. Jadi last week die da btau awal-awal nak makan chicken roasted..hhuhu..

aku mane pnh wat roasted2 ni..Jadi disebabkan suami aku nak makan, masa cuti Maulidur Rasul aku gi umah BFF aku kat Pandan Indah semata-mata nak belajar wat Chicken Roasted.heeee…

Bahan-bahan yang diperlukan adalah:-

  1. Ayam 1 ekor
  2. Daun Rosemary
  3. Rosemary
  4. Mixed Herb    
  5. Paprika 
  6. Lada Sulah
  7. Lada Hitam
  8. Minyak Masak
  9. Carrot
  10. Potato
  11. Terung
  12. Brokoli
  13. Bawang besar India & Holland
  14. Bawang putih
  15. garam secukup rasa

 

Cara-caranya :-

  1. Perap ayam semalaman dengan campuran ( daun rosemary, rosemary,mixed herb,paprika,lada sulah,lada hitam, minyak masak)
  2. Potong semua sayur dan letak disekeling ayam.
  3. Bakar ayam 1 jam depan sushu 200 darjah celcius

Sebelum dibakar

IMG00019-20110215-1633

.

.

.

.

.

Sesudah dibakar

IMG00022-20110215-1832

opss ni terlebih minyakk…sila abaikan yer. AF cakap sedapppppp sampai dia habiskan 3/4. wakakaka…

Chicken RoseMary Roasted credit to Encik Korie asben of Pn Momo

6 comments:

mama aisar said...

weh...cm sedap jer...nie rasa cm nak wat jer..rosemary & daun rosemary tue lain ke...

hadiah dah sampai...aku dah post kat blog lg tau...
he..he..
http://saffathimahzam.blogspot.com/2011/02/hadiah-dah-sampai.html

Hantu Ulam said...

daun rosemary tu daun pokok tu..
rosemary tu plak dlm botol jer..
leh je ko nak letak salah 1, tp aku letak 2 2 bg kasi harum 1 rumah..maka asben aku pun x tahan gitu nak mkn.hihi

sedappp..try la wat

LiErOSe~QiEmi said...

wahhh nampak sangattttt sedapppp... nak kena try nih!!! arrghhh dah la pose, sgt mencabar napsu aku tengok makanan tu

Hantu Ulam said...

blk try r..wat lauk buke pose..hahaha..

...mommy jue... said...

kalau myk masak tu gantikan dengan olive oil dan tambah dengan perahan lemon, masyukkk babe....!

Hantu Ulam said...

aah tul tu Junn..mmg sedap hingga jilat jari laaa