Jom ikut UK

Monday, April 27, 2009

Bila aku x mampu lagi bernafas...

Bukan sengaja ingin membuka pekung di dada...tetapi perkara lepas selalu menghantui diri membuatkan aku sering lemas dalam bayang-bayang aku sendiri...

Aku cuba untuk luahkan pd seseorg, tp aku masih x dpt meluahkannya..aku penat..Jika ada air atau ubat yang boleh buat aku lupa segala peristiwa hitam yg membuatkan hatiku sakit, yg membuat luka hatiku semakin parah, aku sanggup membelinya...Tapi maaf bukan dadah atau pil ecstasy yg aku mahukan...aku masih waras..aku hanya mahukan sesuatu yg membuatkan aku seperti anak kecil yg baru lahir...segala memory aku kosong....

Friday, April 24, 2009

..:: Maafkan anakmu abah ::..

Semalam aku tepon mak sebab aku dapat tau mak demam..
yela, skang cuaca x menentu, sakit pun mudah dapat..cian mak..

Aku terpaksa tepon ke no. abah sbb aku lupe no mak. ye la, mak pakai no baru semuanya
simpan dalam fon.Ni aku tukar fon, so terpaksa je gune no yg ade dlm simkad je..hoho

Ni sedikit perbualan kami..yang aku bley kongsikan..

Aku : Hello, assalamualaikum abah.
Abah : waalaikumussalam.
Aku : Mak ade bah? dengar kata mak demam..
Abah : hhmm..
Aku : Nak ckp ngan mak bah..
Abah : Oi...(dgn suara cam bengang n pas fon ke mak aku)
-- aku da bese da dgr abah aku panggil mak aku cmtu..huhu..wat bodo je la..

Aku : Mak demam ke? teruk ke? da mkn ubat?
-- ye la risau beb,sape yg x risau kalo bonda tersyg sakit..tul x...huhu

Mak : ala demam bese je.sakit pale sikit je..da mkn ubat da.kalo x mkn ubat xleh bgn la gamaknye..Ni mak nk ckp skit..
Aku : ape dia..
Mak : Lenkali tepon, ckp la ngan abah dlu.tny kabo die.abah pun x sihat mane jugak tu.dia buat2 gagah jer..Ni tiap kali tepon, ckp ngan mak jer.Ade hari tu, die hempas tepon bg kat mak,bengang anak-anak die tepon xder nak ckp ngan die..dgn nada mak aku yg sedey

Aku : Ju bkn xnak ckp ngan abh mak. Mak tau je la, bila org tny abh sihat ke x? Abah jwb "Tunggu masa nak mati jer" ~ haih ~ pastu org tny makan ke x? Abah jwb "x kebulur lagi aku ni" ~ haih ~ bih tu, sape nk ckp ngan die kalo jwb mende yg sakit ati je..huhu

Mak : tu la, mak pun xtau la abah awk ni.lenkali dia ckp2 ape, wat bodo jer.perangai dia dr muda camtu...da x leh nk berubah...

Aku : ntahla mak..ju pun sedey gak kalo abah jwb cmtu.jadi, baik ju x yah ckp fon ngan die..org mmg rindu kat dia, tp bile pk da tau da jwpan die, org jd mls nak ckp ngan die..huhu

Mak : sabar je la Ju.


Ada lg perbualan kami..tp tu je la yg nak aku luahkan..aku tau aku salah sbb jrg kol abah aku utk tny kabo.. kalo korang kat tpt aku, ape korg akan lakukan...da byk da aku buat utk amik ati dia..Tapi abah aku x pernah berubah...aku tau, abah aku x pandai berckp sgt ngan anak2 die..tp ngan org len bley plak die berckp maksud aku dgn sopan..pelik aku..huhu...Aku tahu, x bermakna abah aku bersikap cmni dia x sayangkan kami adik beradik..tul x?

Nak tahu knp aku ckp camtu..ye la, mane ade ayah yang x sayangkan anak..hehehe..Da byk abah aku berkorban utk membesarkan kami adik beradik...begitu jugak mak aku...

I Love u Mak, Abah...mmuuaahhhhh :-*

Monday, April 20, 2009

..:: Kejar ::..

Aku kejar dan terus mengejar..
Juga cari dan terus mencari..
apakah selama ini yang ku kejar..
apakah aku dapat apa yang aku cari..

Aku sendiri masih lagi terkapai-kapai..
dalam dunia khayalan ku sendiri..
Berpijak dibumi yang nyata kini..
membuatkan aku masih mencari identiti diri..

Kehidupan harus di teruskan..
walau apa pun dugaan..
walau masih di awang-awangan..
walau diri serba kekurangan..

jangan sesekali toleh kebelakang..
Kerana itu..
akan menyakitkan hatimu..

Tuhan jangan sesekali di tinggalkan..
Kelak merana diri..
Kerna Dia pasti merindui..

Wednesday, April 8, 2009

..:: Stress :: Tensen :: Sedey ::..

Huhu..

Agaknye ari ni ari malang aku kot.
Bgn tdo tgh mood baik.
Aku siapkan diri nak g keje, dgn semangat baru.

Huhu..
Tiba-tiba nak hidupkan enjin kete, x nak hidup la plak..
2 kali aku cuba hidupkan enjin kete.
At last alarm kete jugak yg berbunyi..

Sedey..
Nak nangis pun ada..
Aku tahu nangis bkn jln penyelesaian..
Aku cuba mintak tlg jiran kat umah..
Dia pun x tau ape prob nye..

Pastu..
Call mekanik,
malang sungguh..die plak di luar kawasan..
waa...ape nak buat ni..
nak g keje camner...

Aku terfikir akan Nora (ofismet aku)
Sib baik die bley dtg amik aku kat umah..
Nak dekat pukul 10 baru msk ofis..

Haih...
Masa tgh sengkek ni laa..
Sume bende nak sakit...
Redha je la..

Esok kene cuti..
Pergi bawa Cik Oren g jmpe Dokter pakar mungkin.

Waaaa...tapi aku tetap stresssssss.
sob..sob..sob...

Friday, April 3, 2009

..:: Iklan ::..

video

Aku rasa iklan ni bagus untuk sesiapa yang merokok di luar sana...Tapi orang yang merokok ni bknnye x tahu kesan merokok ni pada diorg..tul x?

Macam abah aku jugak...makin di larang makin di beli...skang giliran cucu-cucu nya plak membebel pada atuk dia. Yang paling lawak, aku masih ingat lagi waktu abah aku merokok depan ank buah aku, tiba2 ank buah aku ni batuk smpai die nak termuntah..habis muka merah sume...then kitorg ingat bese je la...

Pastu keesokannye perkara sama berlaku, bila abah aku merokok dpn ank buah aku, mula la die akan batukkan diri nya smpai nk muntah2...Then baru la kitorg notice, yang ank buah aku ni akan batuk bile atuk die merokok depan die..hihi...

So sekarang, bila abah aku nak merokok je...dia akan duk jauh dr kitorg..ehehe...:)

Kepada perokok di luar sana...

Ingatlah bahawa Kematian dekat dengan Anda...

ops...org yang x merokok pun kematian juga sentiasa mengekori kita..hoho

Wednesday, April 1, 2009

..:: Perkhabaran ::..

Aku kah yang sensitiviti sangat??
Semalam on da way balik ke rumah, aku dapat kol dari member sekolah aku bertanyakan mengenai sahabat lama aku.
Erna : Ju, Dura da bersalin anak lelaki ke pompuan?
Aku : Haa? Bila die pregnant? Anak lelaki ke pompuan?
Erna : Lor..aku tanye mung, mung tanya aku balik..hhmm..mung x tahu ke die mengandung?
Aku : haih~ kalo aku tahu..aku x tanye mung cik kak oi!
Erna : K la, kalo mung x tahu..bye
Dalam hati aku...macam ni ke di katakan sahabat?

Betul. Suatu ketika dulu aku begitu rapat dengan dia. Dari mula aku pindah ke kampung sampai la dia nak berumah tangga. Waktu sekolah, ke mana saja ada dia, pasti ada aku....di mana saja ada aku pasti ada dia jugak. Kami sekelas. Sama- sama menjadi pengawas sekolah. Sama pasukan nasyid sekolah. Sama pasukan Coral Speaking sekolah. Apa lagi ya aktivti sekolah. Banyak laa...

Kami berpisah bila saat aku bertukar sekolah Menengah Atas. Kami berasingan Teknik. Tapi bila cuti setiap bulan, kami tetap jumpa. ye la rumah die belakang rumah aku je. Tak jauh pun..

Kemudian, aku sambung pengajianku di Melaka. Tapi sahabatku buat keputusan untuk menyambung di Pahang saja. Aku x kisah, kami masih berhubung menggunakan alat komunikasi yang canggih kini. hhmm...Setiap kali raya, aku tetap berkunjung ke rumah dia. Setiap kali hari lahir dia, pasti ku kirim sms atau kad sebagai peganti diri.

Aku tak kisah, walaupun aku x pernah terima itu semua dari dia. Yang penting setiap kali balik, dia tetap ada untuk mendengar celoteh aku..Aku rindu kan dia..:)

Pada tahun 2007, dia mendirikan rumah tangga bersama insan yang die cintai. Aku menjadi pengapitnya di atas permintaan dia. Aku hepi untuk dia. Walaupun dia sudah berumah tangga aku tetap kirim sms dihari jadinya..Tapi sms aku x berbalas. Dalam fikiran aku, mungkin dia tengah sibuk sambut hari lahir bersama suami tercinta.

Aku telefon keesokan harinya, tapi x jugak berjawab. Aku hanya tinggalkan sms. Tapi harapanku hanya tinggal harapan. semuanya x berbalas. Sampai hari ini, aku langsung tidak terima apa-apa perkhabaran dari dia. Raya lepas, aku pergi rumah mak dia, tapi seorang pun tiada di rumah..Aku sedey...

Kenapa selepas kahwin, harus dilupakan sahabat lama???

Berita semalam, aku rs sedey bercampur gembira. Tapi hati aku langsung x terdetik untuk pergi menjenguk dia dan orang baru dalam hidup dia. Aku doakan semoga dia bahagia dengan hidup dia.

Gambar kenangan aku dihari pernikahan dia. Date camera tu salah