Jom ikut UK

Friday, November 28, 2008

..:: Pelik ::..

Kalian ada kawan yang dimana keputusan perihal dirinya dibuat oleh keluarganya x?

Apa perasaaan kali jika situasi begini terjadi pada diri kalian?

Situasi pertama

Aku : Jom kita keluar hujung minggu ni nak?
Kawan : Hhmm..nanti aku bertanyakan pada abah dan mak aku dlu.
Aku : haih~ (dalam hati) nak kene tanya ker bukan ker hanya bagitau..

Situasi kedua

Aku : Da dapat kerja ke belom?
Kawan : Da dapat tapi aku kena tanya Mak dan Abah aku dlu.
Aku : Ek..sapa nk keje ni Cik? Mak mung ker mung yang nak keje?
Kawan : dia hanya diam~

Situasi ketiga

Aku : Nanti datang umah eh..keluarga si dia nak datang merisik.
Kawan : Oke.Nanti aku bitau Mak dan Abah aku dulu.
Aku : Oke.Kali ni ayat yang betul.

~keesokannya~

Kawan : Sorry, aku tak dapat datang. Mak aku cakap takut nanti orang merisik aku pulak.
Aku : Dengan terkejut. ~ Gulp. haih..nape diorg nak merisik mung pulak..yang datang keluarga dia jer..aduhai...~ sambil tepuk dahi
Kawan : Sorry yer...

Situasi keempat

Aku : Bila yer kita nak kawen?
Dia : Nanti tanya keluarga dulu...
Aku : hhhmmmmmmm....( dalam hati...aku ingatkan hanya kawan aku jer asyik tanya keluarga..rupernye balak aku pun camtu jugak~ haih)

8 comments:

Anonymous said...

huehue..aku dah hagak dah..
nie mesti der sangkut paut ngan
balak ko nyer..heuheuheue..
lex beb..benda kawen bukan leh
bawak main2...mana tau family dia
nak kasi lepas akak ker abang dia dulu ker kan kalau dia ader abang or akak la..sabar..der jodoh ader..

~9w2-ZrS~Lan Chu~

Cik Oren said...

hahaha...aku pun x tau nak kate ape chukang...

~da nasib kot..

Iqbal said...

mcm aku la ni.
hikhik..

susu dalam botol said...

susah eh kalau macam ni. kena tegas sikit :)

Angel On Parole [Mino-Chan] said...

hmm... susah la :/ *tepuk dahi* jugak. Kawin nanti...kite kawin ngan family skali =p Tapi tension gak kalau tak dapat nak decide sendirik sbb after this takkan family gak nak buat keputusan... isk2 gud luk babe!

Xeea said...

saba yer mek juju

lain orang, lain caranya

apa2 hal pun, restu keluarga itu penting =)

Cik Oren said...

susudalambotol - xtau da nak tegas cmner..huhu..mungkin die rs itu yg terbaik kot..

Mino - betul tu mino..mmg kene kawen ngan family die skali..tp die kene pandai buat keputusan untuk diri dia jugak...

Xeea - betul, restu itu memang sangat penting...pandai membuat keputusan jugak penting...:)

Anonymous said...

erm..sabar jerla erk..kang ckp lebih2 kang...takut der yg terasa hati..so skang nie..bykla2 berdoa..insyallah..kalau dia jodoh kita...jauh ke mana sekali pun..dia tetap akan berbalik pada kita...even memerlukan kesabaran yg paling tinggi..kerana setiap yg pahit..akan manis jua akhirnya..insyallah..

~9w2-ZrS~