Jom ikut UK

Friday, October 30, 2009

Windows 7

 

Aku x tau nape aku ske sgt ngan Windows 7. seyes beb, aku rs user friendly la..Comparing ngan Vista mmg jauh beza la. Features kat Windows 7 ni lg byk. Nak tau details korang leh klik INI..ye la wat per aku nak type bebyk, kalo seme dah di xplen kat website Microsoft. tul x?

Tapi kan yg plg aku ske, Windows 7 ni ade gadget..tgk destop aku kat bwh ni..aku rs laptop aku ni da mcm pakai MAC bkn Microsoft..n lg 1 nk buka application ape-ape pun laju sgt..mana x nye, Windows 7 ni more lite than Vista yg aku gune previosly..

desktop  Yang kat sebelah kanan tu la windows gadget..smart kan? tu korang leh donlod nak gadget aku. mcm aku, just letak calendar, google search (memudahkan aku xyah nk buka IE) n HDD spaces aku. tu je la, kang letak bebyk serabut plak..

Korang pasan x TASKBAR aku tu? kalo b4 dis ader tulis kan, let say kalo kite buka IE maka, sebutir2 die tulis Internet Explorer. Tapi skang x lagi, seme nye juz ICON shj kat taskbar tu. so xder la nmpak byk sgt application yg korg buka.

Lagi satu, yang aku nk share, kalo b4 this Vista, kalo nk SHUTDOWN sure akan take time. pastu kalo bdk beginner sure agk ssh skit diorg nk cr mane gamaknye shutdown button tu ye…al-maklum la kene p Start > klik ank panah sebelah kanan > bru jmpe SHUTDOWN. tapi Windows 7 ni x perlu lagi..tgk kat bwh ni:

shutdown

haaa..kan senang tu nk SHUTDOWN pc..hehe..

ape lg eh korg nk tau? haaa..Windows 7 ni ade Windows Live tau…mcm skang aku tulis blog ni xyah aku buka blog aku n create posting seme. ni aku just open Windows Live Writer, n configure ngan blog buahkerdasbusuk aku ni. itu saja..aku rs, create entry kat Windows Live Writer ni lg senang dr kat Blogspot tu..ehehe..korg leh wat secara OFFLINE & of course la ONLINE. tgk bwh ni:

live

Pas siap tulis entry tu just klik button PUBLISH kat atas tu..senang je kan??? heheh..     Selamat Mencuba ye reRakan sekalian.

4 comments:

xeea said...

weh, aku lama dah guna live writer tuh. mmg senang. takyah risau2 ter dc mcm taip kat blogspot. plus, boleh direct je nak edit pic, nak letak watermark ke ape.

err, tp aku tak tuka windows 7 lagi. masih setia dgn xp. heee

Hantu Ulam said...

haha..ye ke...aku ketinggalan zaman ni...x sempat r nk explore new application..wohoho....

try r windows 7..aku pasti ko akn suke :D

syazwan said...

tak best, linux gak best. go linux

Hantu Ulam said...

linux tu x user friendly! :P