Jom ikut UK

Wednesday, September 1, 2010

Triffle untuk Hari Merdeka

 

Semalam aku dan Incik Suami berbuka puasa kat rumah anak buah Incik Suami. Dia btau Incik Suami dari minggu lepas lagi. Jadi aku pun duk pk-pk la kan nak bawa ape untuk pergi berbuka ramai-ramai.

Pk punya pk, aku dapat idea nak buat Triffle. Tahun lepas aku pnh buat dihari jadi Incik Suami tapi masa tu kami masih berStatus Tunang la kan. hihi…

Kali ni, aku mengarahkan Incik Suami untuk beli bahan-bahan untuk buat Triffle. hihi.. baru dia tau kos untuk makan makanan yg sedap berapa. ekeke…Terkejut tahap GABAN die bila total barang-barang untuk buat Triffle semuanya RM50. wahaha..untuk makan skali skala ok la kan. Untuk raikan sesuatu ke..tul tak?

Oklah, tak perlu berceloteh panjang, kat cni aku kongsikan ngan korang Resipi yang aku cedok dari aunty Nani Rostam. Thanks ye aunty sebab sudi kongsi resipi ni :)

Bahan-bahan

  1. Fruits Koktail
  2. Peach koktail
  3. Srawberri/Kiwi/Anggur (ikut kegemaran)
  4. Konyaku Jelly
  5. Susu Ideal 1 tin
  6. Tepung Kastard 3 sudu besar
  7. Gula 2 sudu besar
  8. Strawberri Filling (Boleh dapatkan kat kedai kek)
  9. esen Vanilla
  10. Whiping Cream
  11. Kek Spounge/ kek Chiffon (kalau boleh jgn yg berperisa)
  12. Garam secukup

Cara-cara

  1. Potong kek secara dadu dan susunkan dalam mangkuk kaca telus supaya nampak menggiurkan. Kalau xder mangkuk telus guna je tupperware yg lutsinar :)
  2. Tuangkan Strawberri filling ke atas kek.
  3. Tuangkan konyaku Jelly (Cara memasak, ikut saja arahan dibelakang kotak. Masukkan strawberi filling dan sedikit syrup koktail supaya rasa manis2 buah gitu)
  4. Taburkan fruits koktail.
  5. Tuangkan kastard. (Cara memasak : 1 tin susu Ideal, 1 cawan air, 2 sudu gula dan 3 sudu tepung kastard. Kacau dengan api yg perlahan supaya tidak berkerak. Bubuhkan garam secukup rasa bagi die sedikit lemak.)
  6. Taburkan Buah peach ke atas kastard.
  7. Tuangkan Whiping cream yang telah di putar.
  8. Taburkan buah-buah fresh – strawberi/kiwi/anggur
  9. Tuangkan baki Konyaku Jelly.
  10. Sejukkan semalaman dalam peti sejuk.

Triffle Besar – lapisan atas skali whiping cream

IMG00108-20100831-0002 IMG00111-20100831-0002

Triffle kecil – lapisan atas skali konyaku jelly

IMG00109-20100831-0002 IMG00110-20100831-0002

Selamat Mencuba di bulan puasa :)

No comments: