Jom ikut UK

Wednesday, July 28, 2010

Baby oh Bayi

 

Sekarang kandungan aku sudah 7 bulan kalo ikut kiraan period aku. Tapi tiap kali aku pergi buat ultrasound baby aku eceli baru 6 1/2 bulan. 2 minggu lari dari jangkaan. Jadi dengan itu, baby aku masih lagi songsang bak kata doktor. Ia ambil masa lagi 2, 3 minggu untuk turun ke bawah. Aku harap semua akan ok.

Minggu lepas aku pergi buat 2d/3d/4d scan kat WellAgain Health Center seperti yang di war-war kan oleh senior aku iaitu kak Hanie. Keadaan baby semua baik-baik belaka. Cuma kecil sangat sebab berat baby hanya 925 gram dan tulang kaki dia pun agak pendek. Tapi berat aku sekarang da mencecah 55.1 kg dari berat asal dulu 49 kg. Naik banyak tapi baby tetap kecil. huhu..

Tengah berusaha untuk menambahkan berat badan. Kene pulak la sekarang aku ni macam rajin gile memasak. Tiap-tiap ari aku masak untuk makan malam dan tiap hari juga aku buka dessert atau kueh-mueh yang aku rasa nak makan. Nak beli kat Subang Jaya ni? hhmm…mesti buat mulut aku bising jer. ye la da la x sedap, mahal gile lak tu. Kalo mahal tapi sedap, aku x kisah jugak. haih…

Baby Checklist pulak, kebanyakan nye aku da siap sediakan. haha..awal kan? haha..alang-alang Incik Suami ada kat sini, baik aku shopping awal-awal. Nanti kalo dia da pergi kerja dan aku tinggal sorg, kompem r x best nak shopping barang anak sorg2…

Yang sudah disediakan;

Pakaian

  1. baju lengan panjang/pendek
  2. sarung tangan/kaki
  3. Topi
  4. Bedung
  5. Barut
  6. Bakul untuk pakaian (disediakan oleh makcik aku)
  7. Pencuci pakaian baby

Set Makan/Minum

  1. Breast Pump (Medela Swing)
  2. Botol susu + puting
  3. Botol susu untuk simpan susu
  4. Berus botol
  5. Rak botol

Mandian/barang jagaan

  1. Besen mandi bayi
  2. Syampu
  3. Mandian
  4. Minyak Bayi
  5. Putik Kapas
  6. Losyen
  7. Tuala
  8. Tisu basah
  9. Tikar getah
  10. Kepik kuku
  11. Minyak Yuyi
  12. Bedak
  13. Ubat pusat bayi

Kelengkapan Tidur

  1. Katil bayi
  2. Tilam (disediakan oleh makcik aku)
  3. Bantal tidur + peluk (disediakan oleh makcik aku)
  4. Selimut
  5. Kelambu

Untuk terakhir kali, ini dia 

WAN NOORSUZURAINI_9

Saya tengah nyot-nyot ibu jari ..:)

WAN NOORSUZURAINI_16

Nasib baik hidung ikut ayah saya..ekeke

WAN NOORSUZURAINI_22

aiyaa..saya ngantuk la mama..

WAN NOORSUZURAINI_43

okla..bye saya tidur dlu ye…jgn kejutkan saya sbb ni masa utk saya tidur macam ayah saya..wahaha

 

Jantina saya? Saya nak buat surprise la untuk semua orang..hehehe smile_wink

12 comments:

SundaeCone said...

ahaha..aku tau jantina ape.aku tau.aku tau...

nak aku reveal kn kt sini ke..
jeng3x ...:P

Hantu Ulam said...

teka la...kalo betul ko da tau da nak beli ape..ahahah...

McLaren 1 dari ko n ed tau..ahahah

Anonymous said...

hoho..abih r...
pasnie duit raya mmg aku
kena saving lebih r nie...
kalau tak mmg kena perli je
r nnti..ngan budak kecik tue..
huhu.~~~

-lan-

Hantu Ulam said...

hahaha..kalo x budak kecik yg mintak..mak budak yg mintak..ahahaha...

gile keji :))

[ Hanie ] said...

wahh buat kat situ jgk eyh? hehehe
comel nye tgh isap jari hehee.
wahh byk jgk dah ready yer ;) akak yg brg2 besar byk lg yg takde..kecik2 byk yg dah setel :)
ubat pusat baby tu, nama die ape eyh juju?

Hantu Ulam said...

hehe..xleh thn nk shopping la kak hanie. ehehe..tp baby cot lom beli lg..
oh ubat pusat baby tu, lupe name nye ape, tp family juju slalu g kedai ubat cina ckp nak ubat pusat baby.. so nnt diorg bg la..die serbuk...

Momoe said...

Aku tau gak jantina baby. Kim salam kat baby ko, ckp anty momocun kim salam.

Hantu Ulam said...

anty momo da tau jantina saya tu jgn lupe ye..hehehe..

xeea said...

waahhh dapat capture dia isap jari lagi. syiok oo.

btw, kalau tak silap, ubat cuci pusat baby tu nti pihak hospital yg akan provide. ni ikut apa yg dibagitau masa aku attend klas antenatal ari tu la.

Hantu Ulam said...

hehe..tu la xeea, ngalir air mata aku tgh baby tu memula..huhu

o0o ye ke..ko g antenatal class kat mane wei?

susudalambotol said...

Ala.. rindunya masa pregnant :'(

Hantu Ulam said...

hehehe..xpe nnt bg la adik kat Umar..ehehe